Geçen yıllarda yapmış olduğum bir uygulama vardı.Yoklama alırken öğrenci 'burdayım' demek yerine çok beğendiği bir özdeyişi söyleyerek var olduğunu gösteriyordu.Örneğin; 'Görkem' dediğimde öğrencim 'Bu dahil bütün genellemeler yanlıştır' F.Nietzsche şeklinde yanıt veriyordu.
Bu yıl bu uygulamayı SBS'ye dönük olması için değiştirdim.Artık özdeyişlerle değil, son yıllarda daha sık kullanılan yeni duyulmuş deyim ve atasözleriyle yanıt veriyorlar.Herkesin kendine ait bir deyimi ve atasözü var.Önce bu sözleri ardından da anlamlarını söylüyorlar.Ara sırada öğrenciye bir diğer öğrencinin deyiminin ve atasözünün anlamını sorup,öğrenciden bunu cümle içerisinde kullanmasını istiyorum.Amacım sınıfta otuz beş kişi varsa ,otuz beş farklı deyimi ve atasözünü anlamlarıyla öğrenmelerini sağlamak.Laf aramızda öğrencilerle birlikte ben de yeni bir deyim öğrendim bugün;pek de hoşuma gitti.'Abacı, kebeci, ara yerde sen neci? '

Bunu her derste yapmak mümkün olmuyor ancak zaman zaman dersin ilk beş dakikasında yaparak anımsamalarını sağlayabilirsiniz.