serrin
Çalışkan Üye

|
 |
« : 20 Ocak 2010, 16:02 » |
|
EVDEKİLERE PARKTAKİ AĞAÇ DÜŞLERİMDEKİ GİBİ HAYAT KENDİSİNİNKİ SOKAKTAKİLERİN
hangi kelimede geçen -ki eki farklı görevde
|
|
|
|
|
|
kad kıyamet
gamze afet
zülf fitne
hat bela
ah kim ben hüsnünün
bunca belasun bilmedüm...
|
|
|
zikrininfikri
Paylaşımcı Üye
|
 |
« Yanıtla #1 : 20 Ocak 2010, 16:43 » |
|
parktaki ki farklıdır. Sıfat yapan ki dir.Diğerleri ilgi zamiridir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pınar AYTAÇ
Pınar AYTAÇ
Yönetici

|
 |
« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2010, 17:00 » |
|
EVDEKİLERE-ilgi zamiri PARKTAKİ AĞAÇ-sıfat yapan -ki DÜŞLERİMDEKİ GİBİ HAYAT-sıfat yapan -ki KENDİSİNİNKİ-ilgi zamiri SOKAKTAKİLERİN-ilgi zamiri
|
|
|
|
|
|
Okunacak en büyük kitap insandır.
|
|
|
|
Seçil
|
 |
« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2010, 18:32 » |
|
evdekilere-sıfat yapım eki (evdeki insanlara ,sıfat adlaşmış durumda ancak -ki sıfat yapım eki işlevindedir hala) parktaki ağaç-sıfat yapım eki düşlerimdeki gibi hayat-sıfat yapım eki kendisininki-ilgi zamiri sokaktakilerin-sıfat yapım eki (sokaktaki hayvanların,ilk örnek gibi ,sıfat adlaşmış ancak -ki sıfat yapım eki)
farklı olan şık kendisininki ( ilgi zamiri) ,diğerleri sıfat yapım eki bence.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 20 Ocak 2010, 18:36 Gönderen: Seçil »
|
|
“Ben yine sevinçten ve coşkudan yana Bildikleri gibiyim dostların İki çiçek büyütüyorum ... Bir gürültülü kokusuyla fesleğen Bir de haykıran moruyla menekşe Suladıkça diyorlar ki bana sessizce Aşkı tutsak edersen cüzdanlara çeklere Suların ışıklı türküsünü Bir daha taşıyamazsın çiçeklere”
|
|
|
|
Oğuz AKKAŞ
|
 |
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2010, 19:50 » |
|
Pınar Öğretmenin yorumuna katılıyorum. Seçil Hocam gibi düşünüldüğünde: Kişi zamirlerine gelen"ki" lerden başkası ilgi zamiri olamaz. İsmin önüne gelmeyen"ki" eki almış tüm sözcükler Sıfat kabul edilir ki ben böyle bir bilgiye rastlamadım 
|
|
|
|
|
|
Bildiklerini anlat ama akıl vermeye kalkma.
|
|
|
|
Seçil
|
 |
« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2010, 20:29 » |
|
 çok garip bir yorum mu yapmışım? Sorularda ve konularda ilgi zamiri olarak kabul ettiğimiz bu kullanımların mantığına ikna olamadım.Bir de Oran yayınları 6. sınıf kitabında kendi yorumuma paralel altın bir bilgiye rastladım.Yani ben bu sorularda kitabın istediği doğruyu biliyorum ama doğruya kendim ikna olamıyorum. Yani ilgi zamiri -ki yi cümleden çıkarırsak onun yerine bir isim getiririz ve o sözcük grubu isim tamlaması oluşturur.Bu kullanımlarda ise -ki'nin yerine gelen sözcük ad olmayabiliyor ve sıfat takımı oluşturuyor. Ya da ben susayım da yarın okuduğum da şaşıracağım yorumlar yapmayayım...Kafam dağınık benim yoksaaa,heyt be ya 
|
|
|
|
|
|
“Ben yine sevinçten ve coşkudan yana Bildikleri gibiyim dostların İki çiçek büyütüyorum ... Bir gürültülü kokusuyla fesleğen Bir de haykıran moruyla menekşe Suladıkça diyorlar ki bana sessizce Aşkı tutsak edersen cüzdanlara çeklere Suların ışıklı türküsünü Bir daha taşıyamazsın çiçeklere”
|
|
|
|
Oğuz AKKAŞ
|
 |
« Yanıtla #6 : 20 Ocak 2010, 20:32 » |
|
Bizim dilimiz kadar kendi kurallarıyla çelişen bir dil daha var mıdır acaba:) Dönem sonu hangimizin kafası dağınık değil ki hocam:) Aslında yürüttüğünüz mantık çok doğru ama dediğiniz gibi istenilen farklı şekilde.
|
|
|
|
|
|
Bildiklerini anlat ama akıl vermeye kalkma.
|
|
|
bestof
Bestami Hoca
Paylaşımcı Üye
Kutsal Topraklı
|
 |
« Yanıtla #7 : 20 Ocak 2010, 22:15 » |
|
evdekilere-sıfat yapım eki (evdeki insanlara ,sıfat adlaşmış durumda ancak -ki sıfat yapım eki işlevindedir hala) parktaki ağaç-sıfat yapım eki düşlerimdeki gibi hayat-sıfat yapım eki kendisininki-ilgi zamiri sokaktakilerin-sıfat yapım eki (sokaktaki hayvanların,ilk örnek gibi ,sıfat adlaşmış ancak -ki sıfat yapım eki)
hocama katılıyorum. Eğer kelimeden -ki ekini çıkarıp yerine isim koyabilirsek ilgi zamiridir. İsim getirdiğimizde -ki eki hala yerinde duruyorsa sıfta olan -ki dir. evdekiler( evdeki yüzler) yüz(surat anlamında) ismini kelimeye getirdiğimizde -ki eki kayb olmuyor kendini kelimede muhafaza ediyor dolayısıyla sıfat yapan ektir.( adlaşmış sıfat) kendisininki -ki ekinin yerine kalem ismini getirelim. kendinin kalemi görüldüğü gibi -ki eki kayboldu. bu örneğimizde zamir olarak kullanılmıştır. diğer örneklerede bu yolla bakabilriz. saygılar
|
|
|
|
|
|
SU GİBİ DURU BİR TÜRKÇE İSTİYORUM, TIKANAN DÜŞÜNCE YOLLARINI AÇMAK İÇİN.
|
|
|
|
copenhang
|
 |
« Yanıtla #8 : 20 Ocak 2010, 22:17 » |
|
EVDEKİLERE : İLGİ ZAMİRİ PARKTAKİ AĞAÇ: SIFAT YAPAN -Kİ DÜŞLERİMDEKİ GİBİ HAYAT: İLGİ ZAMİRİ (düşlerimdeki hayat dememiş; düşlerimdeki gibi) KENDİSİNİNKİ: İLGİ ZAMİRİ SOKAKTAKİLERİN: İLGİ ZAMİRİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bestof
Bestami Hoca
Paylaşımcı Üye
Kutsal Topraklı
|
 |
« Yanıtla #9 : 20 Ocak 2010, 22:23 » |
|
EVDEKİLERE : İLGİ ZAMİRİ PARKTAKİ AĞAÇ: SIFAT YAPAN -Kİ DÜŞLERİMDEKİ GİBİ HAYAT: İLGİ ZAMİRİ (düşlerimdeki hayat dememiş; düşlerimdeki gibi) KENDİSİNİNKİ: İLGİ ZAMİRİ SOKAKTAKİLERİN: İLGİ ZAMİRİ
Hocam sokaktakilerin ilgi zamiri demişsiniz. Biliyorsunuz ki zamirler isimlerinin yerini tutar. cümleye isimler gelince zamir kalbolur. sizin örneğinize isim getirelim --sokaktaki kedilerin -- görüldüğü gibi -ki eki kaybolmadı. yani burdaki -ki ilgi zamiri değil sıfat yapan -ki ekidir.( adlaşmış sıfattır)
|
|
|
|
|
|
SU GİBİ DURU BİR TÜRKÇE İSTİYORUM, TIKANAN DÜŞÜNCE YOLLARINI AÇMAK İÇİN.
|
|
|
|
ÖZER
|
 |
« Yanıtla #10 : 20 Ocak 2010, 22:35 » |
|
Ben de SEÇİL HOCAMA VE BESTOF HOCAMA KATILIYORUM...
Eğer kelimeden -ki ekini çıkarıp yerine isim koyabilirsek ilgi zamiridir. İsim getirdiğimizde -ki eki hala yerinde duruyorsa sıfta olan -ki dir.
evdekiler( evdeki yüzler) yüz(surat anlamında) ismini kelimeye getirdiğimizde -ki eki kayb olmuyor kendini kelimede muhafaza ediyor dolayısıyla sıfat yapan ektir.( adlaşmış sıfat) kendisininki -ki ekinin yerine kalem ismini getirelim. kendinin kalemi görüldüğü gibi -ki eki kayboldu. bu örneğimizde zamir olarak kullanılmıştır. diğer örneklerede bu yolla bakabilriz. saygılar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
copenhang
|
 |
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2010, 00:20 » |
|
İlgi zamiri, isimden sıfat türeten -ki eki ile de karıştırılmamalıdır. Genellikle ilgi zamiri olan -ki'den önce -im, -in gibi aidiyet bildiren ekler gelir. Sıfat türeten -ki eki ise doğrudan bir isme eklenir: :"Buranınki evdeki ayrandan çok daha lezzetli olur." (Birinci -ki "ayran" kelimesinin anlamını karşılar ve ilgi zamiridir, ikincisi ise sıfat türeten bir ektir) :"Yarınki yarışmaya katılıyor musun?" (-ki isimden sıfat üretir) :"Yarınki çok zorlu olacak." (yine "yarınki yarışma" kastedilmektedir ancak tamlanan kelime olan yarışmanın görevini -ki ilgi zamiri üstlenmiştir)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drej
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #12 : 22 Ocak 2010, 17:44 » |
|
Seçil Öğretmen'imin çözümlemesine katılıyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kezay
Paylaşımcı Üye
|
 |
« Yanıtla #13 : 23 Ocak 2010, 15:54 » |
|
-deki -daki ekindeki -ki her zaman sıfat yapan ektir. hatta çekim ekinden sonra yapım eki gelmez kuralını bozan tek ek. evdeki (insanlar) önündeki isim düşmüş adlaşmış sıfat olmuş. "sokaktekilerin"de de aynı kural söz konusu bence.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
onerzey
http://odevci.clan.su
Çalışkan Üye

http://odevci.clan.su
|
 |
« Yanıtla #14 : 25 Ocak 2010, 19:30 » |
|
hocama katılıyorum evdekilere-sıfat yapım eki (evdeki insanlara ,sıfat adlaşmış durumda ancak -ki sıfat yapım eki işlevindedir hala) parktaki ağaç-sıfat yapım eki düşlerimdeki gibi hayat-sıfat yapım eki kendisininki-ilgi zamiri sokaktakilerin-sıfat yapım eki (sokaktaki hayvanların,ilk örnek gibi ,sıfat adlaşmış ancak -ki sıfat yapım eki)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|